3 Temmuz 2013 Çarşamba

Suçlu 1 - Suçlu 2 Sokakların Çocuğu - Orhan Kemal

Orhan Kemal okumalarımı çok kısa aralıklarla devam ettiriyorum. Son olarak iki ciltten oluşan Suçlu serisini okudum.

Suçlu adlıyla yayınlanan ilk ciltte daha çok küçük kahramanımız Cevdet'in aile hayatına, sokağa düşme serüvenine tanık oluyoruz. Cevdet hayal dünyasında yaşayan, bir kitapta okuduğu Aslan Tomson olmak isteyen ancak bu şekilde acı çekmekten, ezilmekten kurtulacağını düşünen bir çocuktur. Cevdet'in aile sevgisinden yoksun, hayaller dünyasında geçen zavallı hayatının yanında etrafında olup bitenlere de boş vermez yazar. Cevdet'in, Cevriye'nin, Kosti'nin ve sonradan aralarına katılacak Hasan'ın masum çocuklukları, yetişkin bir insanda bulunamayacak koşulsuz sevgileri içimizi ısıtır.

Kitap bize aynı zamanda ıslah evlerinde çocukların nasıl bir hayat yaşadığını, nelerle mücadele etmek zorunda olduğunu da acı bir şekilde gösteriyor.

Sokakların Çocuğu adıyla yayınlanan ikinci ciltte ise daha çok Cevdet'in iç dünyasına gidiyoruz. Sürekli hastalıklı düşüncelerle, herkesin kendine düşman olduğu şüphesiyle boğuşan bir Cevdet var bu kez karşımızda. Kimseye güvenemediği gibi aksi tavırlarıyla çevresindeki insanları da hızla kendinden uzaklaştırmaktadır. Tabi ki bir kişi dışında. O da kendisini seven tek kişi olduğuna inandığı Cevriye'dir. Kitaba artık Cevdet'in tükenmişliğini, bir umudunun kalmadığını gösteren bir sonla da veda ediyoruz.

Kitabın en dikkatimi çeken yanı tüm yaptıklarına rağmen Orhan Kemal'in bir türlü Cevdet'e kıyamaması oldu. Yazarımızın kalbi de kalemi kadar güçlü.

Kitap için söylenecek çok net bir şey var ki suçlu olan küçücük çocuklar değil onları sevgiden mahrum bırakan ailelerdir, görmezden gelen toplumdur,  devlettir. Yani kısaca Cevdet'leri yaratan bizleriz.

Arka Kapak
Suçlu 1 
Edebiyatımızda umudun ve iyimserliğin kalemi olan Orhan Kemal, Suçlu’da hayatın oyunlarına karşı düşleriyle, hayalleriyle ayakta kalmaya çalışan küçük bir çocuğun erken ve acılı büyüme serüvenini ele alıyor. Orhan Kemal’in Sokakların Çocuğu adlı ünlü romanını ilk cildi olan Suçlu, çocukları sokağa götüren yaşamın, acı dolu yolun anlatımı. 

Suçlu 2 - Sokakların Çocuğu
Orhan Kemal'in belki de en çok sevilen kitaplarından biri olan Sokakların Çocuğu, bu büyük romancının insana yaklaşımını en iyi biçimde dile getirir. Türk romanının en etkili yazarlarından olan Orhan Kemal, sadece iyi romanlarıyla değil, hayata karşı taşıdığı tavır ile de yeri doldurulmazlık mertebesine erişmiştir. İnsan sevgisini belli bir politik bakış ile dile getiren Orhan Kemal'in bu romanı da unutmamamız gereken değerleri hatırlatıyor bize bir kez daha.

4 yorum:

  1. Aynı isimde, tuhaf da bir filmi vardır bu romanın. Atıf Yılmaz filmi. Neden tuhaf? Hem romanı bir parça değiştiriyor, hem o zamana kadar az görülen bir film yerli sinemada. Bir de sürekli insanın kafasını kurcalıyor, filmin asıl hali nasıldı diye. Çünkü sansür diye diye her yeri kesilmiş biçilmiş filmin. Rastlarsanız izleyin yine de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet filmini biliyorum ve izlemeyi düşünüyordum ama nedense unutmuşum. Şimdi siz böyle söyleyince iyice merak ettim. En kısa sürede izlemeliyim. :)

      Sil
  2. İzledikten sonra onunla ilgili de birkaç satır paylaşın ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi bulamama ihtimalini hesap etmemişim ben. Eski film ne de olsa. Filmi bulup izleyebilirsem paylaşırım. :)

      Sil