19 Ocak 2013 Cumartesi

Dönüş Yolu - Erich Maria Remarque


Bu kitap Remarque'nin çok beğendiğim, “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” isimli kitabın devamı niteliğinde. İlk kitapta savaş ortasında tanıdığımız gençlerden sağ kalanlar savaşın sona ermesiyle evlerine gider ve artık onların normal yaşama dönebilme çabalarını okuruz.  Elbette bu kolay bir şey değil. Çocuk denilecek yaşta dünyanın en çirkin yüzünü gördükten sonra bir daha hayata eskisi gibi bakabilmek kolay olabilir mi?

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok benim için ayrı bir yere sahip ama bu kitap da onun kadar başarılı. Bu kitap bize yeni bir savaş hikayesi sunmuyor var olan bir hikayeyi devam ettiriyor bu da onu daha da değerli kılıyor.

Remarque'nin üslubuna diyecek laf yok zaten. Burhan Arpad da gayet güzel çevirmiş. Kitabın sonunda bir de Burhan Arpad'ın yazarla yaptığı kısa bir röportaj yer alıyor.

"Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok" yorumum için buraya tıklayın.

Arka Kapak
Savaşın incittiği insanlara bir ses veren Erich Maria Remarque, bize hatırlattıklarıyla her zaman el üstünde tutulması gereken bir yazar. Savaşın dehşetini, beraberinde getirdiği yıkımı, insanoğlunu birbirine nasıl yabancılaştırdığını birinci ağızdan, çarpıcı bir şekilde dile getiren Remarque, savaşla ilgili bildiğimizi sandığımız gerçekleri sorgulamamızı sağlarken, edebiyatın ne kadar güçlü ve ölümsüz bir kaynak olabileceğini de bir kez daha kanıtlar.

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un devamı niteliğinde olan Dönüş Yolu, I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle evlerine dönen bir grup askerin topluma uyum sağlamakta yaşadıkları zorlukları anlatıyor. Başta aileleri olmak üzere tüm toplumdan kopmuş, ıssızlaşmış askerler gündelik hayatın akışına kapılmakta, askerdeki hiyerarşik ve sosyal düzenin artık geçerli olmadığını idrak etmekte güçlük çekmektedirler. Onca ölüm gördükten sonra yaşamın anlamını sorgulamaya başlayan eski askerler nihayetinde birbirlerine de yabancılaşmaya başlarlar. Yayımlandığı günden bu yana güncelliğini koruyan Dönüş Yolu, şimdi Burhan Arpad’ın Remarque’la yaptığı röportajla birlikte Everest Yayınları’nın dünya klasikleri dizisindeki yerini alıyor.



2 yorum: