7 Nisan 2012 Cumartesi

Kediler Güzel Uyanır - Yekta Kopan


Okuduğum ilk Yekta Kopan kitabı. İtiraf etmek gerekirse kitabı almamda Yekta Kopan’ın ödüllü bir yazar olmasından çok kitabın adı etkili oldu.  Kitabı ilk elime aldığımda çok şaşırdım. Hikayeler o kadar kısa ki sanki boşluk bırakmadan yazılmış şiirler gibi. Ama okudukça sevdim. Yazar adeta kelimelerle oyun oynayarak anlık zamanları anlatıyor.

Kırk bir hikayeden oluşuyor kitap. "Tensikat" isimli hikayede geçmişime döndüm diyebilirim. Ben de hep uygulardım bu işin olması için şu testten geçmeliyim kuralını. "Matruşka" isimli hikayeyi dört sayfaya yaymış. Dikkatli okursanuz ismiyle arasındaki bağı anlarsınız. Bir de "Geomerti" isimli bir hikaye var ki bunun da sırrını söylemeyeceğim. Zaten okurken fark ediyorsunuz.

Bazı hikayeleri okurken okuduğum yazının bir hikaye değil de şiir olduğunu düşündüm. Fazla hikaye kitabı okuyan biri değilimdir hele böyle kısa hikayelerden oluşan bir kitabı hiç okumamıştım. Benim için çok ilginç bir kitaptı. Eh ne diyelim Yekta Kopan okumaya devam.

Arka Kapak
“Beklenmedik bir anda, bir kitapla yaşadığın şaşırtıcı buluşma. Kütüphanede, rafta, çalışma masasında öylece durmakta, seni beklediğini bilmeden; zaten sen de farkında değilsin yaşanacakların. Karşılaşıyorsunuz. O senden daha cesur, sınırları yok. Sonrası kendiliğinden geliyor. Mutlusunuz. Hepsi bu.”
Öyküler. Kısa öyküler. Çok kısa öyküler.
Yekta Kopan, edebiyatın en değerli parçası kısa öyküyü titizlikle işliyor. İnsanı derinden kavrayan yalın anlatımıyla hayatın tüm karmaşasını içinde taşıyan çekirdek zamanların resmini yapıyor. Cümleler, sözcükler hatta harfler, bu kitapta birer notaya dönüşüyor ve hayatın gizli ahengini sezdiriyor. Kediler Güzel Uyanır usta işi bir kitap. 


8 yorum:

  1. Okumak istediğim bir kitap, Matruşka ve Geometri için söylediklerinizle daha da ilgimi çekti. En yakın zamanda temin etmeliyim.
    Fotoğraf süper :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyun kesinlikle. Kısacık bir kitap zaten. Bir günde biter eminim vakit kaybı demeyeceksinizdir. Fotoğraf için de teşekkür ederim kızım bulunduğu her fotoğrafa güzellik katar. :)

      Sil
  2. Ben de bu kitabı almayı düşünüyordum ama kararsızdım , tavsiyene uyup okuyacağım , sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kısacık kitapta kırk bir hikaye. Bu ve kitabın adı ilgimi çekmeyi başardı :) Okunacaklar listeme ekliyorum. Bu arada kediniz çok tatlı. Sevmek geldi içimden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Kedim de sevilmeye bayılır tabi havasında olduğu zamanlarda. :)

      Sil
  4. Kitap bende var. Bir dahaki çekilişinize artık. :)

    YanıtlaSil