8 Mart 2012 Perşembe

Sizin Memlekette Eşek Yok Mu? - Aziz Nesin


Aziz Nesin okumaya doyamayacacağım sanırım. Hem düşündürüp hem eğlendirmeyi onun kadar ustaca başaran yok bana kalırsa. İnsanı canından bıktıran bu soğuk havalarda öyle de güzel oluyor ki onun hikayeleriyle mutlu olmak.

Bu kitabının diğer kitaplarından ayrı bir özelliği var. Aziz Nesin, içinde yer alacak hikayeleri kendi belirlemiş. "O Geceyi Yazmak" adında bir anısı ile başlıyor kitap. Samimi duygularla anlatılmış kısa bir anı. Ardından Gülmece olmayan bir öykü diye nitelediği  "Tülsüyü Sevmek" isimli hikaye geliyor. Bu hikayeyi çok beğendim. Ve bundan da sonra o muhteşem hikayelerine geçiyor. Böyle 16 hikaye var. "Altı Bekçi Atlıkarıncada" "Alırsınız Cenneti"  "Sınır Üstündeki Ev" ve "Du bakali n'olecak" isimli hikayeler en beğendiklerim oldu. Hele son ikisine kahkahalarla güldüm. Kitabın sonunda 6 tane de taşlaması mevcut. "Bir Değil İki" isimli taşlamanın son paragrafı ise dilime dolandı adeta. Uzun süre söyledim durdum. 

"Bir kendisi var her şeyi bilen, 
 Başka bilen yok sanıyor.
 Herkes kendini bir bok sanır.
 Ama bu herif, 
 Kendini iki bok sanıyor. "

 Keşke daha uzun olsaydı kitap ve daha uzuun uzuun gülebilseydim.

Arka Kapak
Sizin Memlekette Eşek Yok mu? Dünyaca ünlü mizah ustası Aziz Nesin'in diğer kitapları arasında farklı bir yere sahip. Yarım yüzyıllık yazarlık hayatının bir özeti. Bu kitapta yer alan öykü, şiir ve anılar ölümünen önce bizzat aziz Nesin tarafından seçildi. Bir anlamda Aziz Nesin'in en zor ve en anlamlı kitaplarından biri.

4 yorum:

  1. Aziz Nesin'in "Adamı Zorla Deli Ederler"i de okumanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aziz Nesin tavsiye edilir de ben hiç okumaz mıyım. Lİsteme ekledim bile. :)

      Sil
  2. weblogta gördüm , baktım ki , ne ala . ağıt kitaplar ve ağır anlamlar insanı.

    Saygıyla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Henüz yeni bir blogum yavaş yavaş ilerliyorum. :)

      Sil