31 Aralık 2011 Cumartesi

Albaya Mektup Yok - Gabriel Garcia Marquez


Yeni bir blog sahibesi olarak söze kendime bir hoş geldin diyerek başlıyorum. İlk yazımda Bu eseri seçmemin sebebi, konusunun benim için büyük bir önem arz etmesi. Bana göre ümit etmek hayatı sevebilmenin temel unsuru. Bizi ayakta tutan şey ümitlerimizdir. Beklentilerimizin gerçekleşeceğine dair duyduğumuz inançtır. Oldukça beğendiğim ve okurken eğlendiğim bu kısa öykü de hiç gerçekleşmeyecek bir bekleyişi konu alıyor. Her ne kadar kitabın konusunun yalnızlık olduğu belirtilse de benim için daha çok ümit etmenin insan hayatındaki yerini vurgulayan eşsiz bir eser.

Kahramanımız emekli bir albay. Yıllardır gelmeyen emekli maaşını umudunu hiç kaybetmeden bekliyor. Eşiyle birlikte fakir bir hayat süren albay  içine düştüğü sefalete aldırmadan bekleyişini sürdürüyor. Zaten ölen oğlundan kalan horoz da yapılacak olan horoz dövüşünde onların zengin olmasını sağlayacaktır. Bu uğurda yemeğinin yarısını da horozla bölüşmekten geri kalmaz.  Karısından hiçbir destek görmediği halde gururundan asla taviz vermeden bir sorunu yokmuş gibi davranan albayı ayakta tutan şey ise sadece ümit.. Hakkı olan emekli maaşı bu cuma gelmezse haftaya cuma kesinlikle gelecektir. Horozlarının da dövüşü kazanacağı kesindir onun için.  
  
Bu eğlenceli öyküyü okurken gülmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Okursanız kesinlikle zaman kaybı olmadığını göreceksiniz. Zaten çok kısa, okumanız iki saatinizi bile almayacaktır.

Arka Kapak
 Bugün Latin Amerika'nın ve dünyanın en büyük yazarlarından biri sayılan Gabriel Garcia Marquez'in `büyülü gerçekçilik' diye nitelenen yapıtlarından bir örnek daha sunuyoruz: Albaya Mektup Yazan Kimse Yok adlı bu uzun öyküdeki emekli albay, bir türlü gelmeyen emekli aylığını her cuma günü karısı ve horozuyla birlikte bekler. Bu öykünün de ana teması, her zaman olduğu gibi, yalnızlık'tır. "Yazmaya bir imgeyle başlarım her zaman," diyor Garcia Mrquez. "İmge, gerçeğe ulaşmanın aracıdır ve yaratmanın kaynağı, son çözümlemede, gerçekliktir her zaman." `İmge' Garcia Mrquez'in nasıl hareket noktasıysa, `yalnızlık'da yarattığı gerçekliktir her zaman. Daha önce başka kısa öyküleriyle birlikte sunduğumuz bu uzun öyküyü, bütün dünya dillerinde olduğu gibi bağımsız bir kitap olarak basmayı uygun gördük.


2 yorum:

  1. Benim de severek okuduğum bir kitaptı. Blog alemine hoş geldin. Daim olman dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Uzun soluklu olmayı düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil